Dnia 3 kwietnia 2022r. uczestnicy Włocławskiego Hufca Pracy wzięli udział w XI edycji Święta Żuru Kujawskiego. Organizatorem tego przedsięwzięcia był Klub „Łęg” Centrum Kultury Browar B, mieszczący się przy ulicy Płockiej 246 we Włocławku.
W konkursie wzięło udział osiem regionalnych zespołów z Włocławka i okolic. Nasza zdolna młodzież, kształcąca się w zawodzie kucharz oraz odbywająca naukę zawodu w „P.P.H BARTUS”, pod czujnym okiem instruktora praktycznej nauki zawodu oraz kadry wychowawczej przygotowała konkursowy żur kujawski.
Tradycja żuru kujawskiego w regionie Kujaw pielęgnowana jest od wieków. Historia tej kwaśnej zupy „dla biedoty” stała się nawet legendą przekazywaną kolejnym pokoleniom. Dawna strawa dostała miano „żor” aby w perspektywie dalszych czasów przekształcić się w obecnie wszystkim znany „żur”, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Tegoroczna konkurencja była naprawdę duża – nasza młodzież musiała zmierzyć się z przedstawicielami kół gospodyń wiejskich czy przedsiębiorstw edukacyjnych i gospodarczych. Każdy z zespołów przygotowywał własny i unikatowy w smaku żur, który następnie został poddany ocenie jury. Dodatkowo młodzież Hufca zadbała o aspekt wizualny stanowiska ukazującego naszą jednostkę – wyeksponowana została nie tylko kujawska potrawa ale i włocławski fajans, materiały promocyjne a także wielkanocne ozdoby w postaci własnoręcznie ozdobionych wianków i pisanek. Uczestniczki włożyły wiele pracy i serca w przygotowania.
Żur podany przez naszą jednostkę zyskał wiele pochlebnych głosów i komplementów a także zwrócił uwagę na kulinarne zdolności młodzieży. Mimo rywalizacji idei konkursu przyświecała integracja pomiędzy poszczególnymi środowiskami związanymi z lokalną kulturą oraz wspólne propagowanie tradycji Kujaw. W ramach udziału w konkursie reprezentantki naszego Hufca Pracy otrzymały podziękowania oraz pamiątkową, ręcznie malowaną karafkę na zakwas.
Konkurs Święta Żuru Kujawskiego na stałe wpisał się w życie naszego Hufca Pracy a kolejne pokolenia naszych uczestników, kształcących się w zawodzie kucharz, z wielką chęcią kontynuują te tradycję.