• Kontrast strony

28 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP) odbyły się krajowe eliminacje do prestiżowego konkursu WorldSkills z cukiernictwa. W gronie 7 zakwalifikowanych osób znalazła się uczestniczka Ośrodka Szkolenia i Wychowania
z Grudziądza Weronika Budzich (III kl. sz.branżowej I stopnia).
Ostatnie dni przed konkursem wypełnione były intensywnymi przygotowania z instruktorem praktycznej nauki zawodu z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.

Ideą konkursu WorldSkills jest promowanie umiejętności zawodowych z różnych branż i wyłaniani młodych mistrzów fachu. Wydarzenie to ma blisko 70letnią historię. Od 3 latach Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji (FRSE) w Polsce podejmuje się organizacji eliminacji krajowych, które mają za zadanie wyłonić przedstawicieli poszczególnych zawodów, którzy następnie tworzą Team Poland
i reprezentują nasz kraj w zmaganiach międzynarodowych.

Od 28-30 września na terenie MTP przy okazji tragów Polagra odbywały się cztery konkursy z cukiernictwa, gotowania, serwisu restauracyjnego i carvingu. Uczestnicy etapu krajowego zostali wyłonieni na podstawie przesłanej dokumentacji – CV, receptury, zdjęć wykonanych prac, które musiały spełniać wymogi określone w regulaminie dla każdej kategorii.

Przygotowania do zawodów w kategorii cukiernictwo rozpoczęły się już w niedzielę po południu, kiedy to zawodnicy spotkali się z ekspertem p. Michałem Doroszkiewiczem. Wylosowali numery startowe, zapoznali się z zasadami oceny czy pracy urządzeń, w które były wyposażone ich stanowiska pracy. W dniu konkursu każdy z zawodników miał 4 godziny na wykonanie 15 szt. pralin, Petitts Fours - 10 szt. ciastek ‘take away’, 10 szt. ciastek bankietowych-deserowych, przy czym serwis pralin następował dokładnie po 2 godzinach. Słodkości były poddawane ocenie jury złożonego z ekspertów, którzy brali pod uwagę estetykę wykonania, smak, dobór składników, czas a także warsztat pracy na stanowisku, w tym utrzymanie porządku i czystości. Max liczba punktów do zdobycia wynosiła 250 pkt.

O godzinie 19tej rozpoczęła się uroczysta gala, na które każdy z uczestników odebrał pamiątkowy dyplom, upominki oraz wyłonione zostały 3 osoby – laureat 1 miejsca, który ma zagwarantowany udział w Team Poland do Szanghaju i dwóch uczestników rezerwowych (odpowiednio 2 i 3 miejsce). Udział w tak prestiżowym konkursie była dla Weroniki dużym wyróżnieniem, cennym doświadczeniem a także możliwością poznania organizacji wydarzeń z drugiej strony.

Weronika podczas pracy_1
Weronika podczas pracy_1
Weronika podczas pracy_2
Weronika podczas pracy_2
Praca konkursowa_praliny Weroniki
Praca konkursowa_praliny Weroniki
Ocena pralin przez jury-ekspertów
Ocena pralin przez jury-ekspertów
Uroczystość zakończenia i odbiór dyplomu
Uroczystość zakończenia i odbiór dyplomu
Odbiór nagrody przez Weronikę
Odbiór nagrody przez Weronikę
Uczestnicy eliminacji krajowych z Michałem Doroszkiewiczem_2
Uczestnicy eliminacji krajowych z Michałem Doroszkiewiczem_2

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.