W środę 20 października 2021r. z uczestnicy włocławskiego Hufca wspólnie z podopiecznymi Klubu Integracji Społecznej Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie we Włocławku ugotowali zupę dyniową.
Przedsięwzięcie odbyło się w ramach inicjatywy cyklicznej, którą podjęła Rada Młodzieży działająca w 2-5 HP. Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych, które są prowadzone przez uczestników Hufca a skierowane do osób bezrobotnych z MOPR. Młodzież zdecydowała, że podczas pierwszych warsztatów będzie „królowała” dynia ponieważ jest to niezwykle zdrowe warzywo, jednocześnie które jest gastronomicznym symbolem polskiej jesieni. Zupa z dyni to dobre danie w czasie infekcji i problemów zdrowotnych w czasie tej pory roku kiedy spada odporność organizmu. Podczas kulinarnych zmagań odbył się konkurs na tytuł „Szefa Kuchni”, który trzymała Dominika Maćkowiak. Uczestniczka z rąk Koordynatora ds. organizowania społeczności lokalnej MOPR Pani Małgorzaty Kamińskiej – Tomaszkiewicz otrzymała dyplom i książkę kucharską.
Warsztaty kulinarne pozwolą na międzypokoleniową wymianę wiedzy i doświadczeń oraz dadzą szansę zbudowania nowych relacji. Celem cyklu jest wsparcie procesu usamodzielnienia młodzieży i aktywizacja bezrobotnych. Warsztaty to także cenna lekcja samodzielności. Gotowanie może być pretekstem do tego, by pokazać, że mamy wpływ na to, co nas otacza, a każda nasza decyzja ma swoje konsekwencje.