W dniu 14 czerwca 2021 pracownicy młodociani warsztatu gastronomicznego 2-2 OSiW realizujący przyuczenie w zawodzie kucharz przystąpili do egzaminu sprawdzającego.
Komisja egzaminacyjna w składzie: Pani Aneta Mądrzejewska – Wojewódzki Komendant OHP w Toruniu, Kamil Wysocki – Kierownik OSIW w Toruniu oraz Pani Małgorzata Jarzynka – Instruktor PNZ kucharz oceniała zadanie teoretyczne polegające na rozwiązaniu testu wiedzy oraz zadanie praktyczne, w ramach którego uczestnicy musieli wykonać samodzielnie wylosowaną potrawę, zaprezentować przed komisją egzaminacyjną oraz przedstawić recepturę wykonania Młodzież przygotowała między innymi: kotlet devolay z serem, zrazy wieprzowe, szaszłyk mięsno – warzywny czy naleśniki z twarogiem. Wszyscy uczestnicy zdali egzamin pozytywnie.
Komisja egzaminacyjna przyznała 3 oceny celujące, co świadczy o wysokim poziomie egzaminu oraz jakości przygotowania zawodowego w Warsztacie Gastronomicznym Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Toruniu. Młodzież z pasją wypowiadała się o realizowanym przygotowaniu zawodowym i deklarowała chęć kontunuowania edukacji w strukturach OHP.