
Dzierżoniowski Hufiec Pracy uważał , że program jest częścią programu wychowawczego i będzie służył uczestnikom w ich zawodowym życiu, więc wybrał grupę docelową gastronomów do jego realizacji. Poszerzono z 10 osób do 30 kucharzy i wśród nich starano się przeprowadzić zajęcia, które pozwolą im poznać czym są ekologiczne uprawy, jak dbać o naturalne środowisko i w jaki sposób dobierać potrawy by zdrowo się odżywiać oraz jak aktywność fizyczna wpływa na zdrowie uczestników. Program zakończono zdrowym śniadaniem na bazie nasion i zdrowych ekologicznych produktów znanego pochodzenia i wręczeniem dla części grupy woreczków śniadaniowych uszytych przez naszą jednostkę OSiW Ząbkowice Śląskie z nadrukiem „OHPysznie” i wręczeniem Pani G. Syjud, której dziękujemy za przeprowadzenie ciekawych zajęć i warsztatów, planszy Piramidy Zdrowego Żywienia wykonanej przez uczestników. Dziękujemy za współudział MCK Dzierżoniów, OSiW Ząbkowice i DWK OHP za współpracę i innym osobom, które przychyliły się do realizacji tego programu.
Tekst i zdjęcia: Magdalena Kapuścińska-Janek- Wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów i Jadwiga Hajduk-Stalica -Komendant 1-7 HP Dzierżoniów
Na zdjęciach: Uczestnicy 1-7 HP Dzierżoniów , wychowawca klasy i Pani Komendant 1-7 HP Dzierżoniów