Młodzież Kujawsko-Pomorskiej WK OHP - 17 uczestników Hufców Pracy z Brodnicy i z Bydgoszczy oraz Ośrodków Szkolenia i Wychowania w Toruniu i Grudziądzu w ramach projektu „Sukces zawodowy” [nr 2021-1-PL01-KA121-VET-000008066] brało udział w dwutygodniowym stażu zawodowym w oddziale instytucji partnerskiej ÜAZ Bauwirtschaft Frankfurt/Oder w dniach 21.02-04.03.2022.
Wyjazd był dla młodzieży szansą do zdobycia nowych umiejętności i kompetencji zawodowych. Młodzież uczestnicząca w stażu miała okazję nabyć wiedzę pod okiem doświadczonych instruktorów na warsztacie gastronomicznym oraz cukierniczym.
Warsztaty zawodowe zostały poprzedzone zapoznaniem z działalnością placówki, jak również przybliżeniem przepisów pracy oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Podczas pracy na warsztacie gastronomicznym młodzież przygotowywała i wypiekała różnego rodzaju pieczywo (tradycyjne bułki niemieckie, bagietki, chleb z dodatkiem ziaren), przygotowywała bufety śniadaniowe (talerze warzyw i owoców, talerze serów, wędlin oraz ryb, masła ziołowe, domowe sosy oraz majonez, sałatki), przystawki (zapiekane kanapki z mozzarellą, tatar z łososia z kremem limonkowym), desery - zarówno pochodzące z kuchni niemieckiej, jak również francuskiej (jogurt jagodowy z dodatkiem białej czekolady, gofry z sosem cytrynowo-bananowym, creme brulee, flambirowane naleśniki z sosem pomarańczowym), zupy i dania główne, zarówno z wykorzystaniem mięsa, jak i podrobów (krem z białych warzyw, gotowany na mleku; filet z kurczaka w towarzystwie warzyw oraz risotto, filet z ryby w ziołowej panierce z sosem na bazie wina, wątróbka cielęca z puree z ziemniaków). Poznała również podstawy kuchni wegetariańskiej (uczestnicy przygotowali quiche oraz mleko migdałowe, poznali szerokie właściwości i możliwości zastosowanie orzechów do produkcji mleka) oraz zasady nakrywania stołu adekwatnie do okoliczności a także doskonaliła umiejętność prezentowania przygotowanych potraw.
Z kolei podczas pracy na warsztacie cukierniczym młodzież miała okazję przygotowywać wypieki z różnego rodzaju ciasta, w tym drożdżowe (pączki, bułki z różnymi dodatkami. parzone (ptysie ze słodkim oraz wytrawnym nadzieniem, oponki), biszkoptowe (rolady z nadzieniem, tort szwarcwaldzki, ciasto z dodatkiem jabłek, ciasto cytrynowe) oraz kruche (ciastka: maślane, w czekoladzie, z dodatkiem mielonych migdałów czy nadziewane masą z marcepanu i słonego karmelu). Dodatkowo uczestnicy poznali zasady przygotowywania różnego typu mas i kremów, które mieli możliwość wykorzystać podczas przygotowywania autorskich ciast (beza Pawlowa, torcik oreo, kopiec kreta czy casablanca).
W czasie wolnym na uczestników czekała oferta zajęć kulturalnych. Młodzież skorzystała z atrakcji dostępnych na terenie Ośrodka - piłkarzyki, bilard, ping-pong, boisko do siatkówki, siłownia. Ponadto dla uczestników zostało zorganizowane zwiedzanie najciekawszych miejsc na mapie Frankfurtu wraz z wyjściem na ściankę wspinaczkową. Podczas wycieczki do Berlina w dniu 26 lutego uczestnicy zwiedzili berlińskie Zoo i Aquarium, poznali najważniejsze zabytki miasta (np. Bramę Brandenburską oraz Bundestag - siedzibę niemieckiego parlamentu), odwiedzili Korperwelten Museum - czyli muzeum poświęcone tematyce ciała ludzkiego.
Wyjazd obfitował w różnego rodzaju atrakcje. Był to czas pozwalający nie tylko na zdobycie nowych umiejętności zawodowych, ale również poznanie innej kultury i zwyczajów oraz rozwinięcie kompetencji językowych.
Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda OHP w Toruniu posiada akredytację Erasmus+ w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe 2020-1-PL01-KA120-VET-096127.