• Kontrast strony

Pozornie wydaje się, że praca kelnera jest prosta i nie wymaga dużego wysiłku i zaangażowania. Nic bardziej mylnego! Kelner jest wizytówką każdej restauracji. To on w dużej mierze odpowiada za pierwsze wrażenie gości, co wpływa na ich pozytywną opinię o lokalu. Osoby zainteresowane pracą w tym zawodzie muszą charakteryzować się m.in. wysoką kulturą osobistą, wiedzą z zakresu savoir vivre oraz umiejętnością profesjonalnego serwowania dań, napoi i alkoholi, w szczególności win.

Chcąc podszkolić swój dotychczasowy warsztat, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mrągowie wzięła udział w zajęciach w ramach programu autorskiego „Savoir vivre profesjonalnego kelnera”. W trakcie zajęć prowadzonych przez Martę Kozłowską – instruktorkę praktycznej nauki zawodu, uczniowie dostali wskazówki jak poprawnie nakrywać stół, nosić zastawę, w jaki sposób witać i żegnać gości czy przyjmować zamówienie. Następnie w praktyce weryfikowali i utrwalali swoją wiedzę.

Wszyscy uczestnicy z entuzjazmem doskonalili swoje umiejętności. Szczególnym zaangażowaniem wykazał się Paweł Małek uczeń klasy II Szkoły Branżowej I stopnia, za co został nagrodzony. Serdecznie gratulujemy!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.