• Kontrast strony

Uczestnicy Hufca Pracy z Elbląga, przebywający w Maladze na stażach zawodowych w ramach projektu „Inwestycja w przyszłość – drogą do kariery”, mieli okazję spróbowania tradycyjnego hiszpańskiego Tapas.

Przed wyjściem do restauracji odbyła się lekcja hiszpańskiego, podczas której młodzież poznała tradycyjne potrawy i uczyła się ich wymowy. Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach i restauracjach. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, wędlin, ryb, owoców morza, jajek, itp. Tapas to nie tylko zwykłe jedzenie i spożywanie posiłku, ale w hiszpańskiej kulturze to sposób na spędzanie czasu ze znajomymi lub rodziną. Podczas wspólnego wieczoru młodzież mogła skosztować tradycyjnej kiełbasy (Chorizo), suszonej szynki (Jamon Serrano), sera (Queso Manchego)dań rybnych, sera smażonego w panierce (Croquetas) i wiele innych smakowitych przekąsek.

Projekt „Inwestycja w przyszłość – drogą do kariery” realizowany jest w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” z Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.