• Kontrast strony

11 kwietnia 2018 r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie odbył się Wojewódzki Konkurs "Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy". Uczestnicy z terenu województwa podlaskiego rywalizowali o tytuł najlepszego kucharza i świadomego pracownika. Główne założenia konkursu to: pogłębianie zainteresowań zawodowych młodych ludzi, stworzenie szansy sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz umiejętności, możliwość wymiany doświadczeń między uczestnikami rywalizacji – przedstawicielami jednostek opiekuńczo-wychowawczych Podlaskiej WK OHP.

Reprezentanci poszczególnych jednostek musieli wykazać się wiedzą teoretyczną z zakresu gastronomii oraz przepisów prawa pracy i bhp. Młodzi kucharze, dobrani w dwuosobowe zespoły, podjęli się także wykonania zadania praktycznego, czyli kremu marchewkowo-imbirowego z czarnuszką i oliwą dyniową oraz roladek wieprzowych z warzywami i serem korycińskim w sosie z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczano-chrzanowym z surówką z buraczków. Potrawy konkursowe zostały ocenione przez specjalistyczną komisję pod przewodnictwem pana Macieja Tomaszewskiego, szefa kuchni Restauracji "Sztuka Mięsa". Honorowym członkiem komisji został także Pan Andrzej Szeremeta, instruktor praktycznej nauki zawodu oraz właściciel Restauracji "Wiśniowy Sad".

Uczestnicy konkursu oceniani byli bardzo dokładnie i wielowymiarowo. Weryfikacji podlegał zarówno efekt końcowy, jak również sposób przygotowania potraw, umiejętności posługiwania się odpowiednimi narzędziami, organizacja warsztatu pracy, prezentacja pracy oraz przestrzeganie zasad bezpiecznego poruszania się przy stanowisku pracy. Podczas gdy młodzi kucharze przygotowywali dania konkursowe na warsztatach gastronomicznych, ich koledzy z konkursu wiedzy z zakresu prawa pracy i bhp uczestniczyli w prezentacji pierwszej pomocy przedmedycznej Grupy Ratowniczej MEDIVAL. Głównym celem pokazu było rozbudzenia świadomości młodych ludzi w kwestii potrzeby podejmowania działań ratujących życie drugiego człowieka wspartych treningiem praktycznym. Uczestnicy mogli przećwiczyć udzielanie pierwszej pomocy przedmedycznej w odpowiedniej kolejności pod okiem specjalistów.

Pierwsze miejsce w konkursie "Sprawny w zawodzie - kucharz" zajęła reprezentacja z Hufca Pracy w Grajewie w składzie: Karolina Kotowska i Patrycja Karpińska, II miejsce zdobyli: Patrycja Książek i Łukasz Niemyjski z Hufca Pracy w Zambrowie, natomiast trzecie miejsce powędrowało do kucharzy z Hufca Pracy w Kolnie – Michaliny Skrodzkiej i Moniki Kordel. Najlepszą znajomością przepisów z zakresu prawa pracy i zasad bhp wykazał się Patryk Kozikowski z Hufca Pracy w Grajewie, II miejsce zajęła Martyna Kirej z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie, a III Anita Olszewska z Hufca Pracy w Augustowie.

pwk sprawnykucharz 11042018 02 pwk sprawnykucharz 11042018 04

Autor tekstu: Eliza Barszczewska - ref. ds. kształcenia i programów edukacyjnych Podlaskiej WK
Zdjęcia: Ewa Kosińska - kier. ds. kształcenia, wychowania i refundacji Podlaskiej WK, Magdalena Klimuk- sp. ds. wychowania kultury i sportu Podlaskiej WK

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.