• Kontrast strony

W dniach 8-11 maja 2018 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie gościły reprezentacje uczestników wszystkich województw, biorących udział w XV Ogólnopolskim Konkursie "Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy" - kucharz oraz fryzjer. Przedsięwzięcie objęte było Patronatem Honorowym Wojewody Podlaskiego oraz Patronatem medialnym Radia Białystok.

Oficjalnego otwarcia przedsięwzięcia dokonał Wojewoda Podlaski - Bohdan Paszkowski oraz Wojewódzki Komendant OHP - Adam Krzysztof Romatowski. Swoją obecnością zaszczycili również: Z-ca Komendanta Głównego - Piotr Modzelewski, Burmistrz Wasilkowa - Mirosław Bielawski, a także Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości w Białymstoku - Jacek Hordejuk, a także eksperci konkursu kucharz - szef kuchni Restauracji "Sztuka Mięsa" w Białymstoku - Maciej Tomaszewski oraz szef kuchni Trattorii "Gallo Nero" w Białymstoku - Robert Biercewicz. Jednym z głównych celów konkursu było stworzenie młodzieży możliwości sprawdzenia poziomu wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności w zawodzie kucharz i fryzjer w kontekście zbliżających się egzaminów zewnętrznych, a także integracja młodzieży OHP z całego kraju.

Pierwszego dnia w drodze losowania młodzi kucharze zostali podzieleni na 4 grupy, w których cztery dwuosobowe zespoły zmagały się z wykonaniem tego samego zadania kulinarnego. Polegało ono  wykonanie i podanie wg instrukcji zupy krem z zielonego groszku z grzankami ziołowymi oraz eskalopków  wieprzowych w sosie pieczarkowym podanych z plackami ziemniaczanymi i surówką z buraków. W tym samym czasie fryzjerzy przystąpili do pisania testu teoretycznego z zakresu fryzjerstwa, który składał się z 30 pytań. Drugiego dnia do części praktycznej przystąpili młodzi fryzjerzy. Pierwsza konkurencja obejmowała wykonanie regulaminowych operacji fryzjerskich - podstawowych elementów fryzury na główkach treningowych w kolejności: pierścionki, trwała ondulacja i wyciskanie fal. Druga obejmowała wykonanie stylizacji fryzjerskiej na modelce, tematycznie wpisującej się w hasło Kobieta XXII wieku wraz z prezentacją efektu własnej pracy. Modelki zostały przydzielone uczestnikom w drodze losowania. Podczas gdy fryzjerzy konkurowali o tytuł najlepszego, kucharze przystąpili do testu teoretycznego, który również składał się z 30 pytań. 

Komisja kompleksowo oceniała podejmowane przez uczestników działania począwszy od przestrzegania zasad BHP i higieny pracy, poprawności kolejno wykonywanych czynności, efektu wykonanej pracy oraz jej prezentacji. Zarówno fryzjerzy, jak i kucharze po napisaniu testu wiedzy udali się na krajoznawczo-edukacyjną wycieczkę po Podlasiu ph. "Podlaskim Szlakiem Tatarskim". Młodzież wraz z opiekunami mogli poznać walory przyrody i kultury danego regionu oraz dowiedzieć się więcej o jego wielokulturowości. Pierwszym punktem wycieczki był meczet oraz Centrum Kultury Muzułmańskiej w Kruszynianach. Kolejno uczestnicy mieli okazję spróbowania smaków kuchni podlaskiej w "Gospodzie pod Modrzewiem" w Krynkach kosztując tradycyjnych podlaskich kartaczy oraz pierogów. Punktem kulminacyjnym części rekreacyjnej była wizyta w Silvarium w Poczopku oraz zwiedzanie Parku Megalitów. Ostatnim miejscem na planie wycieczki było miasto uzdrowiskowe - Supraśl. Młodzież usłyszała wiele ciekawych historii związanych z regionem oraz okoliczne przypowieści.

O klasyfikacji końcowej zadecydowała suma punktów zdobytych przez uczestników w części praktycznej i teoretycznej. I miejsce w kategorii fryzjer zdobyła reprezentantka woj. opolskiego - Ewelina Alker, II miejsce uzyskał reprezentant woj. dolnośląskiego - Michał Bokota, a III miejsce reprezentantka woj. wielkopolskiego - Agnieszka Polańska. I miejsce w kategorii kucharz zdobyła reprezentacja woj. małopolskiego w składzie: Kamil Kozera i Marek Łuszczak, II miejsce uzyskała reprezentacja woj. łódzkiego - Rafał Kubikowski i Hubert Szymczak, a III miejsce reprezentacja woj. podkarpackiego - Natalia Sokulska i Kinga Wota.

Podsumowanie oraz wręczenie nagród laureatom XV Ogólnopolskiego Konkursu "Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy" w Wasilkowie swoją obecnością uhonorował Wojewódzki Komendant Adam Krzysztof Romatowski, a także przedstawiciele Komisji Konkursowej w zawodzie kucharz: Maciej Tomaszewski - przewodniczący Komisji, szef kuchni Restauracji "Sztuka Mięsa", Rafał Biercewicz - szef kuchni w Restauracji Trattoria Gallo Nero oraz w zawodzie fryzjer: Dorota Szafran - przewodnicząca Komisji, właścicielka "Studia Przemian".

Dzięki zaangażowaniu kadry Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie z zakresu przygotowania stoisk, strojów konkursowych, wyżywienia oraz szeroko rozumianej organizacji w szczególności podziękowania składamy: Annie Łukaszuk, Marzenie Esterze Adamiuk oraz wszystkim pracownikom Ośrodka, którzy czynnie zaangażowali się w pracę, aby uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu "Sprawny w zawodzie" mieli miłe i niezapomniane wspomnienia. Żywimy nadzieję, że spędzony na Podlasiu czas dostarczył nowych doświadczeń, ukazał wielokulturowość regionu oraz rozbudził zainteresowanie przyrodą.

pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_01
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_02
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_03
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_04
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_05
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_06
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_07
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_08
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_09
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_10
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_11
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_12
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_13
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_14
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_15
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_16
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_17
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_18
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_19
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_20
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_21
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_22
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_23
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_24
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_25
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_26
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_27
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_28
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_29
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_30
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_31
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_32
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_33
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_34
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_35
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_36
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_37
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_38
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_39
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_40
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_41
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_42
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_43
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_44
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_45
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_46
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_47
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_48
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_49
pwk_sprawny_kuch_fryz_11052018_50

Autor tekstu: Eliza Barszczewska - ref. ds. kształcenia i programów edukacyjnych Podlaskiej WK
Zdjęcia: Ewa Kosińska - kier. Zespołu ds. kształcenia, wychowania i refundacji Podlaskiej WK, Magdalena Klimuk - sp. ds. wychowania, kultury i sportu Podlaskiej WK

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.