W Ośrodku Szkolenia i Wychowania, w dniu 26 maja, odbyły się konsultacje zawodowe uczestników kończących naukę zawodu kucharz. W ramach konsultacji, przyszli absolwenci rozwiązywali testy teoretyczne, razem z instruktorem omawiali zagadnienia sprawiające najwięcej problemów i rozwiewali liczne wątpliwości. Zmierzyli się także z zadaniem praktycznym – ugotowali zupę krem z warzyw, roladkę drobiową ze szpinakiem oraz surówki z buraczków i kapusty pekińskiej.
Zadanie praktyczne było wykonywane z zachowaniem ograniczeń czasowych obowiązujących na egzaminie. Wymagało więc dobrej organizacji pracy i planowania poszczególnych zadań. Po dwumiesięcznej przerwie trochę brakowało wprawy i czynności trwały nieco dłużej niż zazwyczaj. Dodatkowym utrudnieniem było gotowanie i pisanie w warunkach reżimu sanitarnego – maseczki, zachowywany dystans, czynności dezynfekcyjne. Mamy pewność, że konsultacje przyniosą zamierzony efekt, w postaci pozytywnego wyniku na egzaminie zawodowym w czerwcu.
Autor tekstu i zdjęć: Lila Wojtach – instruktor szkolenia zawodowego OSiW OHP w Wasilkowie