Młodociani pracownicy realizujący naukę w zawodzie kucharz, w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie, w ramach zajęć praktycznych wybrali się 24 września, wraz z instruktorami nauki zawodu, do jednego z supermarketów w Białymstoku. Głównym celem wyprawy było poznanie egzotycznych, mało spotykanych na co dzień owoców i warzyw.
Młodzież z dużym zainteresowaniem przyglądała się dotąd zupełnie nieznanym owocom jak choćby tamarynd physalis, shaaron, zaś z warzyw – pak choi, seler naciowy czy czarna marchew. Wszyscy byli bardzo zaciekawieni, świadczyła o tym duża ilość zadawanych pytań dotyczących smaków i wykorzystania danego asortymentu. Wybrane produkty zostały zakupione. Po powrocie do Ośrodka uczestnicy degustowali ze smakiem owoce i warzywa, zaś z pozostałych przyrządzono na zajęciach surówki, sałatki, soki i koktajle.
Młodzi ludzie stwierdzili, że warsztaty w formie wyjazdowej były fajnym doświadczeniem. Wszystkich utwierdziły w przekonaniu, że dzięki temu odkryli wiele nowych nieznanych dotąd smaków owoców i warzyw.
Autor tekstu i zdjęć: Lila Wojtach, Barbara Kaźmierczak – instruktorzy szkolenia zawodowego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie