• Kontrast strony

Mianem "carvingu" określana jest sztuka tworzenia kompozycji, głównie z owoców i warzyw. Słowo "carving" pochodzi z języka angielskiego i oznacza rzeźbienie, krajanie. Ojczyzną tej sztuki jest Tajlandia. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są: arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery czy marchewki.

W dniach 23-24 maja 2018 roku kilkoro uczestników Hufca Pracy w Suwałkach miało okazję osobiście zmierzyć się z tą sztuką. Dzięki Rejonowemu Ośrodkowi Szkolenia Zawodowego Młodzieży OHP w Białymstoku wzięli udział w szkoleniu "Elementy carvingu". W trakcie przedsięwzięcia trenerka omówiła zastosowanie carvingu i pokazała, jak wykonywać prace z naturalnych produktów. Uczestnicy pracowali między innymi na bananach, jabłkach, melonach, arbuzach itp. W sposób praktyczny przekonali się, że to z pozoru proste zajęcie, nie jest takie łatwe.

Okazało się, że cierpliwość i precyzja są cechami pożądanymi w tworzeniu owocowo-warzywnych rzeźb. Efektami pracy uczestników były: delfiny wykonane z bananów, dzbanek z melona, koszyczki z arbuza i melona, listki z jabłek oraz wzory rzeźbione na arbuzach. Wszyscy uczestnicy byli zadowoleni z udziału w warsztatach.

hpsuwalki carving 28052018 01

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.