Wiosna już w pełni. Widać ją nie tylko za oknem, ale również w naszych ogródkach. Z tego powodu, w tym miesiącu, kadra Hufca Pracy postanowiła zachęcić uczestników do przyrządzenia pysznych potraw, w których zostaną wykorzystane świeże nowalijki oraz owoce w pełni swojego wiosennego smaku. Dnia 22 maja 2020 roku konkurs został rozstrzygnięty.
Zadaniem było przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku oraz wykonanie fotografii gotowego dania. Uczestnicy Hufca chętnie się zaangażowali i przesłali wiele kreatywnych prac. Najciekawsze z nich nagrodziliśmy. Miejsce pierwsze otrzymała Izabela Przestrzelska z klasy III BSI SWEiRP, drugie miejsce jury przyznało Oliwii Chludzińskiej z klasy IA BSI SWEiRP, zaś trzecie zajęła Nikola Tokarczyk ucząca się w klasie II BSI ZDZ.
Celem konkursu było promowanie produktów lokalnych i sezonowych, promocja zdrowego stylu życia oraz rozwijanie postaw proekologicznych.
Autor tekstu: Sylwia Nerkowska – wychowawca Hufca Pracy w Łomży
Zdjęcia: Izabela Przestrzelska, Nikola Tokarczyk, Oliwia Chludzińska – uczestniczki Hufca Pracy w Łomży