• Kontrast strony

Uczestnicy ostatnich klas zasadniczych szkół zawodowych, kształcący się w zawodzie kucharz, mieli okazję spróbowania swoich sił w lokalnym konkursie "Sprawny w zawodzie kucharz 2018". Konkurs rozpoczął się sprawdzianem teoretycznym, który odbył się 27 marca 2018 roku. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu, składającego się z 30 pytań.

5 kwietnia br. odbyła się część praktyczna. Swoje umiejętności tegoroczni kucharze mogli zaprezentować dzięki uprzejmości restauracji Colnus, która udostępniła pomieszczenia i produkty spożywcze potrzebne do przeprowadzenia konkursu. Zadaniem uczestników było wykonanie jak największej liczby kartaczy w czasie 15 minut. Oceniający brali pod uwagę ilość, wielkość i kształt wykonanej potrawy.

Głównym zamierzeniem konkursu było sprawdzenie umiejętności zawodowych i wiedzy uczniów kształcących się zawodu kucharza oraz wyłonienie osób, które będą reprezentowały szkołę w etapie wojewódzkim. Po podsumowaniu punktów z części teoretycznej i praktycznej najlepsze okazały się Michalina Skrodzka i Monika Kordal. Dziewczęta będą miały możliwość zaprezentowania swoich umiejętności na szczeblu wojewódzkim.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.