9 kwietnia 2018 roku w Hufcu Pracy w Grajewie odbył się hufcowy etap konkursu "Sprawny w zawodzie - kucharz 2018". Przystąpiły do niego cztery uczestniczki HP kończące naukę zawodu w Zasadniczej Szkole Zawodowej w Wojewodzinie. Konkurs składał się z części teoretycznej i praktycznej. Pierwszym etapem był test zawierający 40 pytań związanych z zawodem, natomiast w części praktycznej uczestniczki miały za zadanie przygotować pierogi z pieczarkami i jajkiem, dip z ogórkiem świeżym i kisiel kakaowy.
Swoje umiejętności zawodowe tegoroczni kucharze mogli zaprezentować w pomieszczeniach warsztatowych Zespołu Szkół w Wojewodzinie. Egzamin próbny nadzorowany był m.in. przez panią Beatę Urbańską, nauczyciela przedmiotów zawodowych w ZS w Wojewodzinie i jednocześnie egzaminatora OKE w Łomży. Konkurs przebiegał sprawnie i bezpiecznie. Oceniający zwracali uwagę na utrzymywanie higieny i porządku na stanowisku pracy, jej ogólną organizację, smak i sposób wyporcjowania i wyekspediowania potraw oraz wygląd prezentowanych dań. Po podsumowaniu punktów z części teoretycznej i praktycznej wyłoniono zwycięzców.
Pierwsze miejsce zajęła Karolina Kotowska, a drugie Patrycja Karpińska. Dziewczęta będą reprezentowały Hufiec w wojewódzkim etapie konkursu. Udział w przedsięwzięciu pozwolił uczestniczkom sprawdzić poziom swoich umiejętności i wiedzy przed zbliżającym się zewnętrznym egzaminem zawodowym.