W studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku, w dniu 30 czerwca, odbyły się warsztaty kulinarne pod nazwą „Zdrowe przekąski”, w których brali udział uczestnicy i absolwenci Hufca Pracy w Białymstoku.
Dziesięcioosobowa grupa młodzieży pod opieką prowadzącej Pani Anety Łąckiej zapoznała się z zasadami zdrowego odżywiania. Prowadząca przekazała również podstawową wiedzę dotyczącą doboru składników w taki sposób, aby przygotowywane potrawy były zbilansowane i zdrowe. Kolejnym etapem warsztatów było przygotowywanie zdrowych przekąsek. Przy wsparciu i pomocy prowadzącej Pani Anety Łąckiej, młodzież w grupach przygotowywała pizzerinki z szynką i oliwkami, pastę na bazie białej fasoli, tortille z kurczakiem i warzywami, batoniki musli z czekoladą i babeczki waniliowe. Po wspólnej degustacji przygotowanych potraw uczestnicy Hufca otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach kulinarnych, a także upominki.
Warsztaty miały na celu zapoznanie uczestników z zasadami przygotowywania zdrowych przekąsek oraz zaszczepienie w młodzieży pasji do zdrowego gotowania i odżywiania się. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności, które zwiększą ich atrakcyjność na rynku pracy, a także będą atutem podczas poszukiwania wakacyjnego zatrudnienia.
Autor tekstu i zdjęcia: Olga Hryniewicka – spec. ds. programów CEiPM Białystok