Dziesięciosobowa grupa uczestników Hufca Pracy w Białymstoku, w dniu 23 czerwca, wzięła udział w warsztatach kulinarnych z Panią Anetą Łącką. Warsztaty zostały zorganizowane w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku. Ich celem było poznanie zasad przygotowania zdrowego, codziennego posiłku do pracy lub szkoły – tzw. „lunchboxa” oraz zintegrowanie uczestników.
Podczas warsztatów młodzież została podzielona na grupy, przydzielono im stanowiska pracy i zadania do wykonania. Uczestnicy w trakcie zajęć przygotowali 4 lunchowe przekąski: pizzerinki z mozzarellą i pomidorkami, tortillę z kurczakiem i warzywami, batoniki musli oraz babeczki czekoladowe. Podczas gotowania potraw uczestnicy korzystali z pomocy i porad prowadzącej zajęcia Pani Anety Łąckiej. Po zakończeniu gotowania młodzież przy wspólnym stole mogła degustować przygotowany posiłek oraz wysłuchać oceny i podsumowania warsztatów. Uczestnicy Hufca dowiedzieli się, jak szybko i zdrowo przygotować smaczne potrawy, nabyli nowe doświadczenia oraz otrzymali cenne wskazówki przez co podwyższyli swoje kwalifikacje zawodowe, a to z kolei podniosło ich atrakcyjność na rynku pracy.
Podsumowaniem warsztatów było wręczenie certyfikatów ukończenia szkolenia.
Autor tekstu i zdjęcia: Katarzyna Kruszewska – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku