W okresie ferii zimowych w HP w Białymstoku trwają intensywne przygotowania do wyjazdu na staż zawodowy w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Grupa adeptów sztuki kulinarnej już niedługo wyjedzie do Ośrodka Szkoleniowego we Frankfurcie nad Odrą dlatego wykorzystując czas woln od zajęć szkolnych z determinacją podjęła wyzwanie i aktywnie uczy się umiejętności porozumiewania się w języku niemieckim. Uczestnicy Hufca chcą wzorowo przygotować się do planowanego przedsięwzięcia, aby jak najpełniej skorzystać później z nowych doświadczeń i rozwinąć swój kunszt zawodowy. Uważają, że zdobyte umiejętności, pomnożą ich możliwości w rozwijaniu własnej kariery zawodowej.
Autor tekstu i zdjęcia: Jolanta Powichrowska – Komendant Hufca Pracy w Białymstoku