• Kontrast strony

Dnia 15 czerwca w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Nowym Sączu, uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania, wzięli udział w warsztatach kuchni molekularnej. Odbiorcami było piętnastu przyszłych kucharzy praktykujących naukę zawodu w warsztatach gastronomicznych OHP. Spotkanie poprowadził Pan Radosław Kłapacz – właściciel firmy Chef Service z Ropicy Polskiej. Warsztaty zrealizowano w ramach Przedsięwzięć z zakresu pośrednictwa i poradnictwa zawodowego.

Prowadzący spotkanie rozpoczął od przedstawienia historii powstania kuchni molekularnej. Według definicji kuchnia molekularna to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami, często w zaskakujących zestawieniach. Przyszli kucharze nie tylko poznali tę kuchnię, ale i sami spróbowali wykonać potrawy. Po omówieniu zasad bezpieczeństwa pracy z ciekłym azotem i sprzętem niezbędnym w tego typu kuchni, Pan Radosław rozpoczął część praktyczną. W ramach poznania nowej metody młodzież została zaproszona do wykonania owocowego spaghetti metodą żelowania, wykonania kawioru z zastosowaniem sferyfikacji prostej oraz odwróconej, gotowania w ciekłym azocie, mrożenia pianki z syfonu, wykonania lizaków molekularnych oraz dekonstrukcji klasycznych deserów. Największym zainteresowaniem cieszyło się wykonanie lodów, sorbetów i granitów z zastosowaniem ciekłego azotu oraz suchego lodu. W trakcie warsztatów każdy z uczestników mógł poczuć się prawdziwym specjalistą, który tworzy swój oryginalny smakołyk w swoim niepowtarzalnym kształcie i kolorze.

Celem warsztatów było poznanie pochodzenia i specyfiki kuchni molekularnej jak również rozwój, tak ważnej umiejętności po czasie izolacji, jaką jest współdziałanie w grupie. Dla młodzieży była to również inspirująca lekcja jak rozwijać swoje pasje poprzez dobrą zabawę. Spotkanie zostało zakończone wręczeniem certyfikatów ukończenia warsztatów przez Pana Radosława – Pasjonata, Mistrza i Szefa Kuchni.

Fot. 1   Przyszli kucharze OSIW podczas praktykowania w kuchni molekularnej

Fot. 2

Fot. 2 Uczestnicy warsztatów kuchni molekularnej wraz z prowadzącym Panem Radosławem Kłapaczem

Fot. 3 Wręczenie certyfikatu Wiktorii Kowalik – uczestniczce warsztatów, przez prowadzącego Pana Radosława Kłapacza

Fot. 4

Fot. 4 Szarlotka wykonana przez Marcelinę Tarasek – uczestniczkę warsztatów gastronomicznych

Tekst – Elżbieta Chmura

Zdjęcia – Anna Jerzakowska              

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.