• Kontrast strony

5 listopada grupa absolwentów z 6-8 Hufca Pracy w Krakowie wzięła udział w warsztatach kulinarnych pt. „Kuchnia staropolska”.

Warsztaty miały miejsce w studiu kulinarnym „Kultura Pichcenia”, a przeprowadzone zostały przez Tomasza Boreckiego – uczestnika VII edycji programu MasterChef, który jest ponadto kulinarnym influencerem oraz autorem kulinarnego bloga „Tomek w rosole!”. Warsztaty odbyły się w dwóch, czteroosobowych grupach, przy zachowaniu reżimu sanitarnego. Młodzież wykonała trzydaniowe menu degustacyjne, w którym zostały użyte produkty charakterystyczne dla kuchni staropolskiej województwa małopolskiego, poznając przy tym nowatorskie sposoby przetwarzania składników. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się w jaki sposób kształtowały się trendy kulinarne naszego regionu oraz co przetrwało do chwili obecnej. Przygotowane przez absolwentów menu składało się z: kartaczy faszerowanych kapustą, przepiórki po wawelsku oraz panna cotty z oscypkiem. Absolwenci poprzez udział w warsztatach kulinarnych poszerzyli swoją wiedzę na temat historii kuchni polskiej oraz przygotowali ciekawe dania odwołujące się do staropolskiej tradycji. Celem przedsięwzięcia było kształtowanie twórczych zdolności w zakresie przygotowania i komponowania dań oraz rozwijanie zainteresowań kulinarnych. Po zakończeniu spotkania wszyscy absolwenci otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobytą wiedzę.

Fot. 1 Absolwenci 6-8 Hufca Pracy w Krakowie podczas warsztatów kulinarnych

dav

Fot. 2 Danie główne przygotowane przez absolwentów

dav

Fot. 3 Deser „Panna cotta z oscypkiem”

Tekst, zdjęcia – Joanna Belcik

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.