• Kontrast strony

W dniach 25-30 listopada w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu zorganizowano spotkania z doradcą zawodowym i warsztaty rozwojowe dla absolwentów.

Zajęcia podzielono na dwie części: kulinarna edukacja regionalna dla osób chcących poznać tajemnice i technologie wypieku własnego chleba, proziaków oraz zajęcia określające nowe trendy fryzjerskie. Warsztaty dla kucharzy, piekarzy, cukierników i absolwentów innych zawodów odbyły się w zabytkowej Osadzie Młyńskiej. Osoba prowadząca warsztaty zademonstrowała proces powstawania chleba i regionalnych przysmaków. Przed przystąpieniem do wypieku uczestnicy zajęć samodzielnie przygotowali piec, rozpalając drewno w palenisku. Dodatkową atrakcją było przygotowanie ciasta piernikowego, które według przepisu galicyjskiego leżakuje przed pieczeniem 4 tygodnie. Zajęcia w Osadzie Młyńskiej prowadzone były cyklicznie, a wyjazd poprzedzony był spotkaniem z doradcą zawodowym. Zajęcia z instruktorem i propagatorem nowych trendów we fryzjerstwie odbyły się 30 listopada i omówiono wstępnie zasady cięć geometrycznych, zasady kolorymetrii, zabiegi pielęgnacyjne, techniki modelowania i standardy obsługi klienta. Przedsięwzięcia prowadzone były w pięcioosobowych grupach, z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego.

Fot. 1 Degustacja proziaków

Fot. 2

Fot. 2 Wyrób ciasta piernikowego

Fot. 3

Fot. 3 Absolwenci z instruktorką

Zdjęcia, tekst – Ewa Zając, Teresa Warzecha

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.