• Kontrast strony

Dnia 16 września Młodzieżowe Centrum Kariery w Szczawnicy zorganizowało prelekcję żywieniową, dotyczącą właściwości i zastosowania nasion roślin strączkowych.

Prelekcje przeprowadził dietetyk, a udział w niej wzięli uczestnicy CKiW w Jabłonce kształcący się w zawodzie kucharz. Spotkanie miało na celu omówienie właściwości roślin strączkowych oraz zastosowanie ich jako zamiennika mięsa w codziennej diecie. Uczestnicy, którzy mieli za zadanie sporządzenie dania z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych, wykazali się pomysłem na przygotowanie cukinii faszerowanej soczewicą. Dodatkowo kucharze wzięli udział w konkursie organizowanym przez Komendę Główną OHP na profilu facebookowym, przesyłając zdjęcie przygotowanej potrawy. Za swoje prace otrzymali wyróżnienia. Tego typu przedsięwzięcia pozwalają młodzieży na kreatywne działania w obrębie swojego zawodu oraz integrują i uczą współpracy, jednocześnie przygotowując do egzaminów zawodowych.

Fot.1 Kucharze z Jabłonki przygotowują danie z użyciem nasion roślin strączkowych

Fot.2

Fot.2 Potrawa – cukinia faszerowana z soczewicą

Tekst – Barbara Pilch Zdjęcia – Anna Karoń

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.