• Kontrast strony

W dniach 22-23 kwietnia w dąbrowskim Hufcu Pracy odbyły się warsztaty kulinarne dla młodzieży pod nazwą „Smaki Powiśla”. Inicjatywa zrealizowana została w ramach autorskiego programu „Jestem stąd”. Celem przedsięwzięcia było wzbogacenie wiedzy o tradycjach i dziedzictwie kulinarnym regionu, a także współuczestniczenie młodych ludzi w pielęgnowaniu tradycji kulinarnych Powiśla Dąbrowskiego.

Przedsięwzięcie skierowane do chętnych uczestników hufca, przy wsparciu wychowawców przygotowały dziewczęta uczące się zawodu kucharz. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem młodzieży. Ze względu na pandemię, zajęcia odbywały się w małych grupach, rotacyjnie. Młodzi ludzie zapoznali się z tradycjami kulinarnymi Powiśla Dąbrowskiego w oparciu o publikację „Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego” dostępną na stronie Starostwa Powiatowego , sami też opowiadali o potrawach przyrządzanych w ich domach na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Młodzież podjęła decyzję o tym, jakie potrawy przygotuje, mając do dyspozycji określone produkty. Uczestnicy przygotowali dwie potrawy według receptur podanych w publikacji, był to „Bogracz” sporządzany na bazie szynki wieprzowej, serwowany z ryżem lub lanym ciastem oraz „Ryba w śmietanie z cytryną”. Kamila, która uczy się zawodu kucharz, zaproponowała trzecią potrawę, a mianowicie „Udka z kurczaka z warzywami”, wykonane według przepisu jej babci. Do przedsięwzięcia włączyli się również uczestnicy pozostający w domach. W swoich kuchniach wykonali różne potrawy i sporządzili wypieki, a następnie przesłali fotografie do jednostki. Zmagania kulinarne stanowiły poważne wyzwanie dla młodych ludzi szczególnie, że musieli oni zapewnić przygotowywanym potrawom walory smakowe i wizualne. Poza aspektem regionalnym, warsztaty były okazją do rozmów o sposobach odżywiania się dawniej i współcześnie oraz o tym, jak należy rozumieć pojęcie „zdrowa żywność”. Młodzi ludzie wyrazili przekonanie, że w dobie pandemii, gdy korzystanie z publicznej gastronomii jest utrudnione, na własną rękę można poszukiwać i tworzyć zdrowe oraz smaczne, często oryginalne potrawy.

Fot. 1  Uczestniczki podczas warsztatów

fot. 1

Fot. 2 Strona tytułowa publikacji „Smaki i zapachy Powiśla Dąbrowskiego”

fot. 3

Fot. 3  Efekty kulinarne pracy młodzieży

Tekst – Grażyna Kochanek

Zdjęcia – Grażyna Kochanek, Katarzyna Łukasik, Alicja Wróblewska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.