• Kontrast strony

W dniu 25 marca w 6-5 Ośrodku Szkolenia i Wychowania odbyły się półfinały Wojewódzkiego Konkursu na babkę wielkanocną subregionu lanckorońskiego.

Na konkurs wpłynęło 10 prac z 4 jednostek opiekuńczo- wychowawczych Małopolskiej WK OHP oraz CKiW, w tym 7 w kategorii indywidualnej i 3 w kategorii zespołowej. Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Paweł Dębowski - właściciel Cukierni Pysia w Kalwarii Zebrzydowskiej, członkowie komisji: Ewa Opałek-Śnieg – Kierownik Zespołu Kształcenia i Wychowania w Małopolskiej WK OHP w Krakowie oraz Marcelina Tyrpa-Opyrcha –  Kierownik OSiW w Lanckoronie dokonała oceny prac.

Przede wszystkim pod uwagę wzięto walory smakowe oraz wizualne, a także kreatywność w sporządzonych dekoracjach ciast i opakowań. Komisja miała bardzo trudne zadanie lecz ostatecznie do finału zakwalifikowały się babki upieczone przez: kategoria indywidualna - Magdalena Zięba (6-10 HP Myślenice), kategoria grupowa - Paweł Kudłacik i Dominik Studnicki (6-5 OSiW Lanckorona).

Celem konkursu było propagowanie kultywowania polskich tradycji wielkanocnych wśród uczestników oraz rozwijanie ich zdolności kulinarnych i manualnych.

Fot.1 Komisja podczas ocen prac

fot. 2

Fot. 2 Babki biorące udział w konkursie

fot. 3

Fot. 3 I miejsce w kategorii zespołowej

fot. 4

Fot. 4 I miejsce w kategorii indywidualnej

Tekst – Kamila łopata

Zdjęcia – Klaudia Kolasa

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.