• Kontrast strony

Dnia 29 października w Hufcu Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej odbyły się warsztaty kulinarne. Zajęcia miały na celu naukę zarządzania budżetem oraz planowanie zdrowego i niedrogiego jadłospisu.

Uczestnicy spotkali się w siedzibie hufca, gdzie podczas zajęć zapoznali się z piramidą żywienia oraz zasadami właściwego gospodarowania finansami. Następnie sporządzili listę zakupów, potrzebnych do przygotowania posiłku. Młodzież ustaliła, że wykonają zdrową, jesienną zupę dyniową. Młodzi ludzie udali się do sklepu, aby tam w ramach posiadanego budżetu, pod okiem wychowawcy dokonać zakupu niezbędnych produktów. Uczestnicy podzielili się zadaniami, co wpłynęło na sprawną organizację pracy. Efektem działań kulinarnych była smaczna, pożywna i zdrowa zupa. Wspólna degustacja przygotowanej potrawy była okazją do poznawania nowych smaków. Młodzi ludzie dzięki zajęciom warsztatowym przekonali się, że oszczędne gospodarowanie finansami nie ogranicza możliwości domowego menu. 

Fot. 2

Fot. 1,2  Młodzież podczas warsztatów

Fot. 3 2

Fot. 3 Efekty pracy uczestników

 

Tekst – Katarzyna Łukasik
Zdjęcia – Damian Liro

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.