• Kontrast strony

W dniu 6 lipca uczestnicy Hufca Pracy w Skomielnej Białej wzięli udział w warsztatach kuchni molekularnej, zorganizowanych przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Skomielnej Białej. Warsztaty były prowadzone przez właściciela firmy Chef Service – Radosława Kłapacza z Ropicy Polskiej.

Szkolenie miało na celu przybliżenie młodzieży historii powstania kuchni molekularnej, różnych technik oraz produktów wykorzystywanych w tego rodzaju gotowaniu. Prowadzący rozpoczął spotkanie od zajęć teoretycznych, czyli przedstawienia zasad bezpieczeństwa pracy z ciekłym azotem oraz omówienia historii powstania kuchni molekularnej. W ramach zajęć praktycznych młodzież została zaproszona do wykonania owocowego spaghetti metodą żelowania, wykonania kawioru z zastosowaniem sferyfikacji prostej oraz odwróconej, gotowania w ciekłym azocie, mrożenia pianki z syfonu, wykonania lizaków molekularnych oraz dekonstrukcji klasycznych deserów. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, w szczególności największe zaciekawienie młodzieży wzbudziło wykonanie spaghetti żelowego. Spotkanie z Panem Radosławem Kłapaczem było bardzo inspirujące dla uczestników oraz motywujące do poszerzania swoich zainteresowań kulinarnych. Dzięki zajęciom młodzież miała również okazję ponownie współdziałać w grupie, co pozwoliło im na rozwijanie sprawności społecznych. 

Fot. 1 Uczestnicy podczas warsztatów

Fot. 2 Młodzież podczas wykonywania spaghetti żelowego

Fot. 3 Uczestnicy z prowadzącym

Fot. 4 Wykonane dzieło przez jednego z uczestników

Tekst –  Justyna Skawska

Zdjęcia – Kaja Kościelniak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.